Turunkan Asid Urik Supaya Tak Perlu Cucuk Lagi Bila Gout Menyerang

Created with Sketch.

Turunkan Asid Urik Supaya Tak Perlu Cucuk Lagi Bila Gout Menyerang

Bila cakap pasal gout, pastinya perkataan asid urik akan timbul dalam kepala. jadi bagaimanakah cara paling efektif untuk turunkan asid urik di dalam badan?

Bagaimana Asid Urik Terhasil?

Secara mudahnya,purine yang berasal dari pemakanan (hasil laut, organ dalaman dan sebagainya), akan dipecahkan menjadi molekul yang lebih kecil iaitu asid urik dan 70% daripadanya dikeluarkan dari tubuh melalui buah pinggang.

turunkan asid urik

Bagaimana Asid Urik Boleh Meningkat?

  • Penghasilan asid urik dari proses “breakdown” purine yang tinggi
  • Keupayaan buah pinggang untuk mencuci darah dan mengumuhkan asid urik menurun
  • Kombinasi kedua-dua mekanisme di atas

Asid urik yang tidak dikumuhkan akan berada di dalam darah, meningkatkan kepekatannya dan keadaan ini dipanggil Hyperuricemia.

turunkan asid urikKepekatan yang tinggi akan mencetuskan proses “crystalization” di mana asid urik yang tinggi di dalam darah akan bertukar menjadi kristal yang tajam seperti jarum.

Ini akhirnya akan mengakibatkan keradangan pada sendi terutamanya sendi ibu jari kaki.

Bolehkah Asid Urik Dikawal?

1. Kawal makanan yang mengandungi kandungan purine yang tinggi

Asid urik terhasil apabila purine yang berasal dari diet seperti makanan laut, cendawan, ikan bilis, kekacang dan organ dalaman dipecahkan mejadi molekul yang lebih kecil.

Oleh yang demikian, dengan memastikan diet yang betul, anda akan mampu turunkan asid urik dalam badan.

2. Memastikan buah pinggang dalam keadaan optimum untuk membuang asid urik berlebihan melalui air kencing

70% kandungan asid urik di dalam tubuh akan dikumuhkan atau dibuang dari tubuh melalui air kencing dan bakinya melalui sistem usus

Jika buah pinggang tidak berada dalam keadaan yang baik, and tidak akan dapat turunkan asid urik dengan pantas.

3. Elakkan pengambilan makanan atau minuman beralkohol

Pengambilan minuman beralkohol akan mengganggu pH di dalam tubuh dan menggangu proses penyerapan dan pembuangan aid urik

4. Kawal berat badan

Obesiti merupakan satu keadaan stress kepada tubuh dan salah satu faktor risiko yang membawa kepada peningkatan kandungan asid urik di dalam tubuh.

5. Minum air dengan kerap bagi membantu proses pembuangan asid urik dari tubuh melalui air kencing

6. Amalkan pengambilan suplemen yang tinggi antioksidan seperti resveratrol boleh membantu mengurangkan proses keradangan pada buah pinggang

Jadi Bagaimana Vivix Shaklee Boleh Membantu?

1. Memperlahankan Proses Inflamasi/ Keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan.

Ini bermakna, keradangan yang berlaku akibat kehadiran kristal asid urik  pada sendi akan dapat diperlahankan dan mengurangkan risiko berlakunya serangan gout yang sememangnya menyakitkan.

2. Mengurangkan penghasilan asid urik

Kajian mendapati Japanese knotweed rhizome (polygonum cuspidatum) yang merupakan salah satu komponen di dalam Vivix, mengandungi kandungan resveratrol yang tinggi dan berkemampuan menghalang fungsi enzim xanthine oxidase, yang bertanggungjawab menukarkan purine dari diet kepada asid urik

Rujukan : Kong LD, Huang WW, et al. Inhibition of xanthine oxidase by some Chinese medicinal plants used to treat gout. J Ethnopharmacol. 2000;73(1-2):199-207.

3. Melindungi sel dari kerosakan DNA

Resveratrol berfungsi dalam 2 cara iaitu mengurangkan kerosakan DNA yang membawa kepada peningkatan asid urik serta melindungi sel daripada rosak.

Kerosakan sel akan mencetus tindak balas imun yang mengakibatkan pelbagai masalah termasuk keradangan.

Testimoni

Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor.

turunkan asid urik Anda telah lihat bagaimana Vivix ini mampu membantu anda.Malah, produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal yang mendalam. Ia disokong oleh Kajian Landmark yang semestinya membuktikan produk Shaklee berkesan!

Mahu turunkan asid urik secepat mungkin? Klik pada gambar di bawah, isikan maklumat serta buat pembayaran secara online, dan pihak Shaklee akan membuat penghantaran secara kurier terus kepada anda.

turunkan asid urik

Tapi TUNGGU DULU!!!!

Saya ada cara untuk anda lebih untung. Bukan 10, tapi sehingga 15% diskaun serta pelbagai kelebihan lain.

Bukan itu sahaja, anda layak untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Jangan tunggu lagi, hubungi saya sekarang!

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

Riza Afzan

012-4637064

Shaklee ID: 868991

Pengedar Shaklee Taiping Simpang & Kamunting

 

One Response

  1. Bahaya gout ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: