Telinga Berdesing atau Berdengung? Ini Tips Paling Berkesan Untuk Anda!

Created with Sketch.

Telinga Berdesing atau Berdengung? Ini Tips Paling Berkesan Untuk Anda!

tinnitus cepat sembuh

Apa yang anda akan rasa jika telinga berdengung atau berdesing sepanjang masa, bunyi letup-letup, bunyi macam loceng dan macam-macam bunyi lagi? Semuanya di dalam kepala anda.

Dan yang paling teruk, ia tak berhenti siang dan malam!

Inilah yang dinamakan tinnitus dan inilah yang saya hadapi semenjak 3 minggu yang lalu.

Apa Itu Tinnitus?

Secara mudah, tinnitus adaah keadaan di mana seseorang itu menyedari kewujudan bunyi seperti berdesing di dalam kepala tanpa kehadiran sebarang bunyi di persekitarannya pada masa yang sama.tinnitus cepat sembuh

Bunyi yang hadir berbeza mengikut iaitu seperti:

 • loceng atau lebah yang sedang terbang
 • bunyi air terjun mengalir
 • udara bergerak di dalam botol yang kosong.

Namun yang pasti, desingan bunyi  tersebut  mempunyai satu nada dan satu pic yang tertentu.

Mengapakah Tinnitus Terjadi?

(Credit to : Malaysian Medical Gazette)

 • Terdedah kepada bunyi bising- sama ada untuk waktu sangat sekejap (letupan, tembakan senjata api), sementara (menghadiri konsert, bilik yang bisisng) atau jangkamasa yang lama dan berulang (bekerja menggunakan alatan jentera seperti bertukang, membina jalanraya dan sebagainya)
 • Usia yang lanjut. Semakin tua seseorang itu, semakin banyak kerosakan pada sel sel pendengaran. Semakin banyak kerosakan, maka tinnitus akan menjadi semakin teruk.
 • Sumbatan tahi telinga (impacted ear wax)
 • Kecederaan kepala dan telinga, biasanya dari kemalangan jalan raya dan industri.
 • Darah tinggi dan arteriosklerosis
 • Ubat- pelbagai jenis ubat boleh meyebabkan tinnitus. Anda perlu merujuk kepada doktor atau informasi produk yang disertakan bersama bungkusan ubat.
 • Ketumbuhan di bahagian otak terutamanya saraf pendengaran atau ketumbuhan di hidung.
 • Jangkitan telinga- sama ada telinga dalam, tengah atau luartinnitus cepat sembuh

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Jika Mengalami Simptom Tinnitus?

Ini adalah apa yang telah saya lakukan baru-baru ini.

1. JUMPA DOKTOR DENGAN SEGERA

Jika boleh, minta dirujuk kepada doktor di Jabatan ENT (Ear, Nose & Throat). Ini kerana, tinnitus adalah satu simptom, dan adalah menjadi tugas doktor anda untuk mengenalpasti punca sebenar masalah tersebut.

2. Anda akan perlu menjalani beberapa prosedur bagi mengenalpasti punca sebenar

Salah satu prosedur yang saya lalui adalah scope di mana satu alat kamera dimasukkan ke dalam hidung dan telinga bagi mengenalpasti sebarang keabnormalan di dalam hidung dan telinga saya.

Hasilnya, beberapa kawasan didapati sedikit bengkak dan merah. Hasil scope juga mendapati ada sedikit cecair di belakang gegendang telinga.

telinga berdesing berdengung

Saya juga diarahkan untuk melalui ujian pendengaran bagi mengenalpasti tahap masalah yang saya hadapi.

Alhamdulillah, ujian mendapati pendengaran saya masih tiada masalah dan tinnitus yang saya hadapi berpunca daripada cecair di belakang gegendang telinga. Inilah yang mengakibatkan jangkitan berlaku di kawasan tersebut dan akhirnya telinga berdesing atau berdengung.

3. Saya telah dibekalkan dengan beberapa jenis ubat iaitu:

 • Oxynase Nasal Spray– mengandungi Oxymetazoline yang berfungsi untuk membuka salur pernafsan terutamanya di kawasan sinus. Ia perlu disembur di rongga hidung dengan teknik yang betul
 • Nasonex Nasal Spray – mengandungi Momethasone, iaitu sejenis steroid, yang berfungsi untuk mengurangkan bengkak di dalam kawasan hidung atau telinga
 • Augmentin – sejenis antibiotik bagi membunuh kuman yang menjadi punca jangkitan
 • Clarinase – sejenis ubat alergik dari kategori antihistamin

Selain itu, saya turut mengambil beberapa suplemen seperti:

a) Vitamin B Complex

Satu kajian pada tahun 1998 mendapati, 47% daripada tentera mengalami tinnitus yang kronik serta kehilangan deria bunyi akibat pendedahan pada bunyi bising dalam tempoh yang lama, telah didapati mengalami kekurangan Vitamin B12.b-complex-tinnitus

Apabila terapi B12 dimulakan, beberapa orang menunjukkan perubahan positif dalam kedua-dua tinnitus (telinga berdesing atau berdengung) dan pendengaran mereka.

b) Resveratrol

Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu meningkatkan kualiti hidup penggunanya. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!

tinnitus cepat sembuh

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Membantu Mengurangkan Masalah Telinga Berdesing atau Berdengung?

Resveratrol Memperlahankan Proses Inflamasi/ Keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada organ yang terlibat dapat dihentikan.

vivix-kurangkan-bengkak

Bagi pesakit tinnitus, resveratrol mungkin boleh membantu untuk mengurangkan bengkak di dalam hidung atau telinga yang mungkin menjadi penyebab masalah bunyi berdesing ini timbul.

Nasihat saya, ikhtiarlah segera sebelum keadaan lebih melarat. Takkanlah anda mahu biarkan masalah telinga berdesing atau berdengung itu terus menggangggu anda?

Berminat Dapatkan Vivix Shaklee Sekarang?

Anda telah lihat bagaimana Vivix ini mampu membantu anda. Malah, produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal yang mendalam. Ia disokong oleh Kajian Landmark yang semestinya membuktikan produk Shaklee berkesan!

Anda mahu orang yang anda sayang berhenti terseksa akibat telinga berdesing atau berdengung? Anda mahu orang yang anda sayang kembali sihat? Klik pada gambar di bawah, isikan maklumat serta buat pembayaran secara online, dan pihak Shaklee akan membuat penghantaran secara kurier terus kepada anda.

paru-paru berair cepat sembuh

Klik di sini untuk membuat pesanan!!!

Anda mahukan tawaran yang lebih baik? Mungkin diskaun 10-15% bagi Vivix? Hubungi saya sekarang. Ada rahsia yang ingin saya kongsikan yang pastinya amat berbaloi-baloi!

TeamDIVA Bussiness Leader

Riza Afzan

012-4637064

Shaklee ID : 868991

Pengedar Shaklee Taiping Simpang & Kamunting

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com