Tag: Tips minum air

Created with Sketch.

Tips Minum Air Dalam Pantang Elak Perut Buncit

Anda mahukan Tips Minum Air Dalam Pantang supaya dapat Elak Perut Buncit? Cerita tentang pengambilan air ketika berpantang, saya teringatkan kisah seorang kawan. Beliau bertanyakan saya ada tips minum air masa pantang sebab Mak beliau yang tolong pakaikan barut sepanjang tempoh itu. Jadinya Si Mak ni tadi boleh perasan la kenapa perut anaknya macam tak…
Read more

6 Tips Nak Sejukkan Badan Secara Semulajadi Tanpa “Aircond”

Nak keluar jalan-jalan tapi suhu kat luar panas sangat. Duduk dalam rumah pun panas jugak. Sekejap je badan dah berpeluh-peluh sampai basah baju yang dipakai. Jadi hari ni saya akan kongsikan petua hilangkan panas dalam badan dengan 6 Tips Nak Sejukkan Badan Secara Semulajadi Tanpa “Aircond” Apa Itu Panas Badan? Panas badan atau juga dikenali sebagai…
Read more

Tips Minum Air Semasa Melancong

Pasti ramai dah mula perasan tentang keadaan panas sekarang ini, bukan? Rasa dahaga yang teramat sangat. Malah, kami telah pun kongsikan Tips Elak Strok Haba  sebelum ini. Kini kami ingin kongsi pula Tips Minum Air Semasa Melancong. Tips Minum Air Semasa Melancong Bagi keluarga yang gemar “travel”, adalah amat penting bagi mengekalkan tahap hidrasi badan…
Read more

Tips Elak Strok Haba Yang Perlu Anda Tahu Jika Nak Elak Pengsan Tiba-tiba di Khalayak Ramai

Panas kan cuaca sekaran ni? Pelik la pulak. Tapi hasil carian di Google mendapati, cuaca panas terik yang melanda Semenanjung ketika ini, dijangka berterusan sehingga minggu depan, susulan tempias Taufan Lan yang menggegarkan timur Filipina pada Selasa lalu. Profesor Klimatologi dan Oseanografi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Fredolin Tangang, berkata badai taufan itu diibarat…
Read more

5 Tips Pemakanan Ibu Hamil Perlu Tahu Agar Pertumbuhan Bayi Tidak Terbantut

Bila disahkan hamil, sebagai seorang Ibu anda perlu menanamkan rasa tanggungjawab untuk memberikan yang terbaik terhadap kandungan anda. Ini kerana ia merupakan amanah yang diberikan oleh Allah untuk anda tunaikan walaupun bayi itu belum dilahirkan. Pernah anda dengar apa yang kita makan membentuk ‘daging’ pada tubuh kita? Lebih kurang begitulah bunyinya. Betapa ia nak menunjukkan…
Read more

Dehidrasi: 3 Gejala Jika Dibiarkan Boleh Membawa Maut

Pernah dengar mengenai dehidrasi? Selalunya kita sebut dahaga lah dalam bahasa biasa. Tapi tahukah anda bila kita sampai tahap dahaga yang terlampau sangat kita sebenarnya di tahap dehidrasi yang sangat ekstrem? Dehidrasi adalah keadaan di mana tubuh kita kehilangan air kesan daripada aktiviti termasuk berpeluh, membuang air bahkan ketika sedang tidur. Dehidrasi umpama menjemput penyakit…
Read more

5 Menu Mengembalikan Berat Badan Ideal Setelah Terlajak Makan

Setelah mula mengamalkan diet sihat dan berupaya menurunkan beberapa kilo berat badan, kadangkala ada masanya kita tersasar daripada sasaran. Contohnya di musim perayaan beginilah kan. Jangan bimbang. Anda boleh mulakan semula makan secara sihat dan seimbang sebanyak 90 peratus dan tinggalkan 10%  untuk jamuan makan sebagai ‘cheat day’. Di sini ada 5 Menu Mengembalikan Berat…
Read more

6 Tips Asas Banyakkan Susu Ibu Wajib Buat Bila Susu Merudum

Susu merudum itu adalah perkara yang normal. Tiada seorang pun ibu di dunia yang penghasilan susunya konsisten sama sepanjang masa.  Pelbagai faktor mempengaruhi penghasilan susu seperti kurang mengaplikasi konsep ‘suppy & demand’, tekanan, perubahan hormon dan jenis-jenis hidangan yang kita ambil. Jangan susah hati tentang susu merundum. Nanti lagi mempengaruhi penghasilannya. Yang penting anda perlu…
Read more

6 Tips Minum Air Mudah Bagi Cukupkan Bendalir Badan Perkongsian Pakar

Setiap kali saya menasihatkan pelanggan saya untuk minum banyak air kosong, mereka pasti berat hati. Alasan kerap ke tandas membuatkan kebanyakan mereka liat mahu berdisiplin minum air kosong. Tapi tahukan anda kekurangan air dalam badan boleh menyebabkan kita mengalami dehidrasi? Mula-mula ia akan mengakibatkan dehidrasi ringan seperti kekurangan air liur, air kencing kurang, warna air…
Read more

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by