Sakit Kepala Kuat Sampai Tak Boleh Tidur Risiko Kena Strok

Created with Sketch.

Sakit Kepala Kuat Sampai Tak Boleh Tidur Risiko Kena Strok

sakit-kepala-kuat-tanda-stroke

Segalanya bermula dengan Sakit Kepala Kuat..

Segalanya bermula apabila ibunya mengadu sakit kepala kuat dan muntah-muntah sampai tak boleh tidur pada malam itu. Ubat tahan sakit yang diambil tak mampu mengubah apa pun.

Sehinggalah jam 3 pagi, segalanya masih tidak berubah. Ibunya masih tidak mampu melelapkan matanya kerana sakit kepala kuat sehingga terasa kepala sedang diramas-ramas.

Ketika mereka yang lain masih diulit mimpi, mereka bergegas ke hospital. Depan matanya sendiri, dia lihat staf hospital bertungkus lumus merawat ibunya apabila menyedari tekanan darah sudah mencapai 210/130mmHg!

Intubasi terpaksa dilakukan dan disambungkan ke mesin ventilator untuk membantu ibu yang tercinta untuk terus bernafas. Imbasan CT segera dibuat dan ibunya disahkan mengalami strok pendarahan atau “hemorrhagic stroke”.

Pembedahan sudah tidak boleh dilakukan untuk menyelamatkan nyawa ibunya. Pendarahan di dalam otak terlalu banyak. Malah jika ia diteruskan, ia hanya meningkatkan risiko sedia ada.

sakit-kepala-kuat

Namun, penjelasan doktor pagi itu membuatkan air mata tidak mampu dibendung lagi.

“Ibu awak sudah tiada. Dia kini mengalami apa yang kami panggil mati otak”, jelas doktor muda itu.

“Tetapi ibu hanya sakit kepala kuat sahaja, doktor. Ibu masih bernafas. Jantungnya masih berdegup” teriaknya.

“Encik, itu semua kerana ubat dan mesin bantuan pernafasan di tepi ibu Encik. Dalam keadaan begini, pesakit boleh bergantung kepada mesin bantuan hayat untuk tempoh yang lama. Namun, otaknya sudah tidak berfungsi” kata doktor tersebut sayu.

“Keadaan ini boleh jadi berminggu-minggu, berbulan-bulan lamanya. Kita tidak memanjangkan nyawa pesakit, sebaliknya kita hanya memaksa badan pesakit untuk terus berfungsi dengan bantuan mesin”.

Air matanya semakin deras mengalir. Ibunya sudah tiada lagi. Dan ianya bemula hanya dengan sakit kepala kuat sahaja…

Apa Itu Stroke?

Stroke atau juga dikenali sebagai angin ahmar sebenarnya terbaagia kepada 3 jenis iaitu:bergantung kepada mesin bantuan hayat untuk masa yang lama. Tetapi ia tidak akan mengubah apa-apa kerana

jenis-jenis stroke

Ischemic Stroke

salur darah yang membekalkan darah ke otak tersumbat dan otak tidak menerima oksigen yang mencukupi. Akhirnya, fungsi otak merudum dan pelbagai kesan mula dapat dilihat.

Haemorrhagic Stroke

salur darah di dalam otak pecah akibat tekanan darah yang kuat dan darah ini membeku di dalam otak. Gumpalan darah ini kemudiannya menekan kawasan otak berkenaan dan melumpuhkan fungsi otak di kawasan tersebut.

Transient Stroke

Juga dikenali sebagai mini stroke. Ia berlaku dalam tempoh sekejap apabila salur darah tiba-tiba tersumbat. Tetapi kemudiannya pulih semula apabila aliran kembali normal.

 

Bolehkah Kita Cegah Angin Ahmar atau Stroke?

Sebenarnya ada pelbagai cara. Paling penting sentiasa amalkan gaya hidup yang sihat, makan makanan yang menyihatkan, ambil ubat-ubatan yang diberikan doktor serta bersenam secara rutin.
Ada Tips Cegah Angin Ahmar Semudah ABC yang boleh anda pelajari. Malah, anda boleh juga mencuba tips-tips praktikal untuk mencegah angin ahmar dari sudut pandangan Islam.

Apa Perlu Anda Lakukan Jika Anda Syak Seseorang Itu Mengalami Stroke?

Perkara paling penting adalah Kenali Tanda-tanda Stroke atau Angin Ahmar. Sakit kepala yang sangat kuat juga merupakan satu tanda stroke yang perlu dikenalpasti.

Namun, Cara paling mudah dan pantas adalah dengan menghafal singkatan F.A.S.T.

sakit kepala kuat tanda stroke

F : Face drooping

Bagi pesakit stroke, kebanyakan akan mengalami masalah mengawal otot muka. Cara paling mudah adalah minta pesakit untuk senyum.

A : Arm weakness

Minta pesakit untuk mengangkat kedua-dua belah tangan. Pesakit stroke seringkali mengalami masalah koordinasi otot.

S : Speech difficulty

Percakapan pesakit menjadi tidak jelas dan menyukarkannya untuk menceritakan apa yang telah berlaku. Minta pesakit membaca ayat yang mudah dan perhatikan.
Apabila ketiga-tiga simptom di atas berlaku,

T : Time to call 999

Hubungi ambulans secepat mungkin. Berikan maklumat yang tepat kepada operator kecemasan. Tunggu sehingga paramedik tiba.

Ingat, pesakit perlu mula menerima rawatan tidak lebih 30 minit daripada masa serangan stroke. Rawatan yang cepat boleh mengurangkan risiko kesan jangka panjang akibat stroke.

Jangan risau, jika ada ahli keluarga terdekat yang diserang angin ahmar, pastikan dia mendapat rawatan di hospital secepat mungkin. Paling penting, ikuti rawatan yang disyorkan oleh Doktor yang merawat ya.
Anda boleh amalkan 6 Tips Pulih Cepat Dari Stroke atau Angin Ahmar ini. Yang penting, jangan sesekali cepat putus asa.

Ikhtiar Tingkatkan Kualiti Kesihatan Untuk Pesakit Stroke

Ini kisah perkongsian Puan Hafza Aein tentang suaminya yang menghidapi stroke dan kesan selepas ikhtiar dengan Vivix.

Ia bermula pada April 2014, apabila menghadapi stroke doktor mengesahkan otak kirinya membengkak dengan cepat. Hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Saya bersetuju tanpa berfikir panjang kerana tiada pilihan lain.

Pada Mei 2014, suami saya masih tidak sedar dan doktor memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami. Sama ada tidak dapat mengingat siapa diri dia dan ahli keluarga, atau boleh mengingat tapi cepat lupa ataupun mengalami masalah pertuturan.

Alhamdulillah, Allah Maha Besar. Bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga. Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Mulai dari itu, saya cuba bagi dia Vivix setiap malam 1 sudu kecil untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah setelah hampir setahun saya berikan Vivix, pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap. Suka saya bila doktor cakap macam tu.

Terima kasih Shaklee sebab bantu proses penyembuhan suami saya.

testimoni Vivix untuk stroke

Dapatkan Vivix Sekarang!

Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.

Cara 2 :

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat dan kesan dengan cepat!
Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :

Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Ini kerana Shaklee mungkin ada promosi terbaik untuk anda bulan ini.

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

Riza Afzan

012-4637064

868991

Pengedar Shaklee Taiping Simpang dan Kamunting

Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
×
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..