Rawatan Chicken Pox Untuk Kanak-Kanak Alternatif Tanpa Daun Bambu Di Saat Kecemasan

Created with Sketch.

Rawatan Chicken Pox Untuk Kanak-Kanak Alternatif Tanpa Daun Bambu Di Saat Kecemasan

Masa Aryan umur 5 tahun dia kena chicken pox. Balik rumah dari tadika, masa nak mandi tengok ada blister kat belakang badan. Confirm dengan tadika ada ke anak-anak yang kena chicken pox ni, yup! Confirm. 
Masa tu dia dah start nak menggaru dan tak selesa. Bawak gi KK rupanya dapat ubat gatal dan calamine lotion. Tapi saya prefer pakai Herbal blend sebab tak tinggal kesan putih pada cadar (read: tak nampak kotor), kesan menthol yang sejuk buat anak rasa selesa dan selamat if termakan pun sebab takde bahan kimia merbahaya.
Lagi satu kekangan di saat kecemasan, daum bambu dan bedak sejuk. Mana nak cari weh kalau tengah2 malam tu? Bukannya ada tarikh anak nak kena chicken pox boleh standby siap kat rumah kan? Anak dah merengek. Jadinya bagus sangat herbal blend ni boleh buat spare je kat rumah bila2. Dah la banyak kegunaannya. Kena gigit nyamuk, gigit semut, melecur semua boleh guna.
First Aid Chicken Pox
Cuma masa tu Nutriferon tengah out of stock satu Malaysia. Ingat lagi menangis doa masa tengah hujan tu mintak tolong Allah bawa orang yang ada stock nutriferon untuk saya beli. Tanya sahabat-sahabat group #ireach, ada rezeki anak-anak. Tq Ling Zeti Hafiza Zakaria tolong saya.
Kenapa saya kata rezeki anak-anak? Sebabnya tak lama lepas tu Aqif dan Ainur pulak kena. Pass baton😂. Mode superibu is on! Tak salah saya, Ainur baru nak masuk 5 bulan, belum sempat jab vaksin chicken pox. Syukur sangat dapat nutriferon macam dapat berlian. Tak lupa juga Chewable Vit C untuk anak-anak (kecuali Ainur) untuk tingkat lagi sistem imun dan hilangkan kesan parut.
Masa tengah kalut uruskan anak2 tu, terkenang jugak macam mana la mak-mak yang duduk rumah flat di bandar uruskan anak kena chicken pox. Setiap hari nak kena basuh kain cadar, sarung bantal semua. Jenuh jugak tu. 
Tambah kalau yang dok tepek bedak sejuk + air bambu tu. Alahaiiii jenuhnya nak bersihkan. So masa tu saya pilih Basic H je untuk ‘detox’ semua kesan2 kotoran tu. Pencuci serbaguna, letak setitik dua je cukup. Plus takde nak menambah kesan rengsa dan gatal pada anak2 yang sememangnya tengah miang akibat chicken pox itu sendiri.
Alhamdulillah dekat dua bulan jugak menguruskan mereka bertiga. Saya pun sendiri masa tu wajib telan nutriferon dan vit C untuk up lagi sistem imun. Mujur masa kecik ibunya ni dah kena chicken pox. Jadi dah build up askar-askar dalam badan untuk lawan virus tu semua. Jadi ibu kena super kuat bila anak2 sakit ok? Kalau ibu pun down kena serangan, siapa yang nak jaga siapa? Hihi
Nak dapatkan First Aid Chicken Pox ni, hubungi saya segera ya.

Your Trusted SID 


ID 868991

Riza Afzan Asri

SMS/Whatsapp 012-4637064 

Email: rizaafzan@gmail.com

COD: Taiping dan kawasan sekitar Pos: Seluruh Malaysia

~Happy to share, pleasure to help~

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
×
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..