Peranan Suami dalam Penyusuan Susu Ibu (Part 1)

Created with Sketch.

Peranan Suami dalam Penyusuan Susu Ibu (Part 1)

Hmmm, breastfeeding?.. Kerja di Unit TCM HPJ ni banyak bagi aku input pasal breastfeeding. Tapi terlalu banyak info untuk si ibu. Pernah terfikir tak apa peranan suami dalam penyusuan susu ibu?

Kajian Peranan Suami Dalam Penyusuan Susu Ibu

Untuk makluman, ada satu kajian yang menyatakan 70% para ibu yang membuat keputusan untuk breastfeed, sebenarnya hasil daripada input si bapa..Kenapa ye?

Ini kerana kajian yang sama mendapati 70% daripada responden menganggap suami mereka / sokongan rakan-rakan sangat penting dalam membina keyakinan mereka sebagai seorang ibu baru terutamanya dalam breastfeeding.

Apakah Peranan Suami Dalam Penyusuan Susu Ibu?

Saya masih ingat lagi bila wife decide from the very 1st day confirm mengandung yang dia nak breastfeed, kami dah mula cari dan membaca pasal breastfeeding. Tambah plak sokongan daripada group Shaklee yang sangat supportive dan juga daripada specialist O&G yang kami jumpa tiap-tiap bulan, memang sangat-sangat excited!

Tapi, nothing come simple. Banyak perkara yang perlu dilalui. At first, aku sendiri ingat breastfeed ni senang.Tapi byk benda yang kena tau. Dan yg paling penting, preparation sangat la penting. If not, breastfeed nie mmg boleh gagal. So kat sini adalah 15 cara anda boleh membantu isteri anda dalam breastfeeding.

1) Step up

Jangan menganggap isteri anda memerlukan sokongan ibunya lebih daripada anda.

Tahukah anda bahawa hampir 57% daripada responden kaji selidik BBIC menamakan suami sebagai pengaruh yang paling penting dalam kehidupan mereka sebagai ibu yang breastfeed. Hanya lebih 21% memilih ibu mereka.

2) Encourage her

Jangan lupa untuk beri pujian pada isteri anda setiap kali si isteri breastfeed. Tak mudah tau untuk breastfeed ni.

Ini akan dapat memastikan motivasi isteri anda sentiasa tinggi dan sentiasa bersemangat untuk meneruskan perkara yang mulia ni.

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)

Dalam surah Surah Al-Baqarah, ayat 233, firman Allah SWT yang bermaksud,

Apabila keduanya ingin meleraikan susuan (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.”

3) Support her with family and friends

Walaupun kajian menyokong penyusuan susu ibu sebagai pilihan yang terbaik untuk majoriti bayi, masyarakat boleh mengenakan tekanan ke atas wanita untuk meninggalkan ia, terutamanya apabila cabaran breastfeeding timbul.

If loved ones question your wife’s decision to breastfeed, gently but firmly remind them that – although you know they’re just trying to help – their comments are counterproductive.

Ingat, anda ada peranan suami dalam penyusuan susu ibu. Laksanakan peranan anda.

4) Never ever suggest formula feeding!!!!!

Tolong ye para ayah/abah/daddy/papa etc.. Jangan sekali-kali suggest perkara ini. Jangan sekali kali sebut perkataan huruf F nih.

Setiap kali ada masalah/cabaran, ingatkan isteri anda tentang kebaikan breastfeeding dan encourage dia utk teruskan. Caiyok!!!!!

peranan suami dan penyusuan susu ibu

5) Listen

Breastfeeding adalah semulajadi …. Tetapi ia tidak sentiasa datang secara semulajadi. Ramai ibu baru memerlukan bantuan utk mewujudkan aliran susu, dan ada ramai juga bayi yang perlu diajar utk “latch on”.

Jika anda tak tahu banyak pun, just lend your ears dan dengar segala luahan hati isteri anda..then lepas wife dh ok, senyap-senyap gi internet dan cari info untuk tangani masalah ni.. Tahu-tahu, anda leh jadi expert dalam breastfeeding.. hehehe

6) Lakukan lebih banyak kerja-kerja

Isteri anda dah cukup penat la. Tak salah untuk hulurkan bantuan untuk buat keje2 rumah..

If anda penat, maybe cara saya berkesan.. Setiap kali rase penat or malas, saya akan ingat balik kenangan mase wife bersalin aryan n aqif..Betapa sakitnya ketika bersalin dan betapa sikitnya contribution saya ketika tu..

So,saya kuatkan diri utk pastikan semuanya kemas.. Alaaa, bukan nyer susah pun.. Mule2 basuh baju.. Sementara siap, kemas umah skit2, sapu sampah, basuh pingaan etc.. InsyaAllah siap nyer… Skrg nie pun Aryan yang byk tolong… Tapi tolong main air je laaa.. hehehehe

7) Get up with her at night

Walaupun jadual kerja anda boleh membuatkan ia mustahil untuk dilakukan pada setiap malam (tapi tiada yang mustahil yek? 😉 ), cuba bangun dengan isteri anda untuk beberapa penyusuan pada waktu malam atau semasa wife buat power pumping. Tengok if wife nak ape2 untuk minum atau makan, selimut, atau hanya nak ditemankan

Dan ada banyak lagi tips dalam artikel Peranan Suami dalam Breastfeeding (Part 2) pulak ye 🙂

Dan jika anda betul-betul ingin mainkan peranan suami dalam penyusuan susu ibu, hadiahkan Set Penyusuan Shaklee buat isteri tersayang anda.

peranan suami dalam penyusuan susu ibu

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Diskaun Produk Shaklee

Shaklee Distributor & Bussiness Leader
Pengedar Shaklee Taiping, Simpang dan Kamunting

Riza Afzan
012-4637064
No ID: 868991

Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com