Paru-paru Berair Cepat Sembuh Sampai Doktor Pun Terkejut

Created with Sketch.

Paru-paru Berair Cepat Sembuh Sampai Doktor Pun Terkejut

paru-paru berair cepat sembuh

Batuk berkahak, demam berpanjangan dan sesak nafas. Bagi yang menghidap paru-paru berair, pastinya kita tak mahu laluinya lagi. Pastinya kita mahu paru-paru berair cepat sembuh. Betul tak?

Bagaimana Paru-paru Kita Berfungsi?

Bayangkan paru-paru anda seperti belon. Apabila ia mengembang (tarik nafas) , belon (paru-paru) akan dipenuhi udara. Apabila mengecut (hembus nafas),  udara di dalam belon (paru-paru) akan keluar. Isipadu udara yang keluar dan masuk adalah sama.paru-paru berair cepat sembuh

Apa Berlaku Apabila Paru-paru Berair Terjadi?

Sekarang bayangkan belon tersebut dimasukkan air, apa akan berlaku apabila udara masuk? Jumlah udara yang boleh memenuhi belon adalah kurang berbanding normal.

paru-paru berair cepat sembuh

Paru-paru anda akan membengkak dan dipenuhi air.  Ia menyebabkan seseorang itu mengalami batuk berkahak, demam, mudah penat dan sukar untuk bernafas.

Simptom-simptom Pesakit Paru-paru Berair

Paru-paru berair atau penumonia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Apabila jumlah udara yang boleh memasuki paru-paru adalah kurang, pesakit akan mengalami sesak nafas dan mudah berasa penat walaupun melakukan kerja ringan.

Pada ketika ini, otak akan mengesan paras oksigen yang semakin rendah dan secara automatik mengaktifkan mekanisme batuk untuk memaksa sebarang halangan keluar daripada salur pernafasan.

paru-paru berair cepat sembuh

Jika air di dalam paru-paru dijangkiti kuman, pesakit akan mula mengalami demam.

Tips-tips Berkesan Membantu Paru-paru Berair Cepat Sembuh

 1. Komplians terhadap pengambilan ubat-ubatan yang dibekalkan

 • Ubat yang dibekalkan seperti antibiotik perlu diambil pada masa yang tetap dan perlu dihabiskan. Antibiotik berfungsi untuk membunuh sebarang kumandi dalam paru-paru anda.
 • Jika antibiotik tidak dihabiskan, kuman boleh menjadi “resistance” terhadap antibiotik dan mengurangkan keberkesannya pada masa akan datang.
 • Pada masa yang sama, ini menyukarkan dan memanjangkan proses rawatan akibat komplikasi penyakit

2. Mengamalkan diet yang sihat

 • Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik
 • Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih)

3. Mengamalkan senaman yang disyorkan oleh pakar fisioterapi anda

 • Salah satu proses rawatan melibatkan latihan sistematik bagi menguatkan paru-paru anda. Anda akan dilatih untuk menggunakan alat khas seperti “incentive spirometer” bagi meningkatkan kekuatan paru-paru anda untuk mengembang dan menguncup secara optimum
 • Latihan ini perlu dilakukan dengan kerap sepertimana yang diarahkanparu-paru berair cepat sembuh

4. Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh

 • Semasa menjalani apa-apa rawatan, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak doktor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit
 • Antioksidan dan makanan pelengkap nutrisi adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi penyakit menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan

Bagaimana Polifenol di Dalam Vivix Shaklee Boleh Membantu Paru-paru Berair Cepat Sembuh?

Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu meningkatkan kualiti hidup penggunanya. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas
yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!paru-paru berair cepat sembuh

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?paru-paru berair cepat sembuh

1. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria

 • Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel.
 • Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.

2. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan

 • Resveratrol,anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.
 • Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada paru-paru dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE

 • Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur paru-paru dapat diperlahankan.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA

 • Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.
 • Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009.

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Sumber Youtube: Elizabeth Blackburn & The Science Behind Vivix

 • Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar.

Testimoni Pengamal Vivix Membantu Paru-paru Berair Cepat Sembuh

par-paru berair cepat sembuh

Anda telah lihat bagaimana Vivix ini mampu membantu anda.Malah, produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal yang mendalam. Ia disokong oleh Kajian Landmark yang semestinya membuktikan produk Shaklee berkesan!

Anda mahu paru-paru berair cepat sembuh cepat? Anda mahu orang yang anda sayang sihat? Klik pada gambar di bawah, isikan maklumat serta buat pembayaran secara online, dan pihak Shaklee akan membuat penghantaran secara kurier terus kepada anda.

paru-paru berair cepat sembuh

Klik di sini untuk membuat pesanan!!!

Tunggu dulu!!!! Anda mahukan tawaran yang lebih baik? Mungkin diskaun 10-15% bagi Vivix? Hubungi saya sekarang. Ada rahsia yang ingin saya kongsikan yang pastinya amat berbaloi-baloi!

TeamDIVA Bussiness Leader

Riza Afzan

012-4637064

Shaklee ID : 868991

Pengedar Shaklee Taiping Simpang & Kamunting

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com