Memahami Bacaan Gula Dalam Darah Supaya Tak Terkejut Tengok Result

Created with Sketch.

Memahami Bacaan Gula Dalam Darah Supaya Tak Terkejut Tengok Result

memahami bacaan gula dalam darah

Tahukah anda cara yang betul untuk memahami bacaan gula dalam darah?

Secara amnya, kencing manis atau diabetes terbahagi kepada 2 jenis iaitu

Diabetes Jenis 1 :

  • Kerap berlaku di kalangan kanak- kanak akibat penghasilan insulin oleh pankreas

Diabetes Jenis 2 :

  • Berlaku di kalangan remaja ke dewasa. Ia berpunca sama ada penghasilan insulin kurang atau sel menjadi tidak sensitif terhadap kehadiran insulin (kerintangan insulin)

Bagaimana Untuk Memahami Bacaan Gula Dalam Darah?

Terdapat 3 jenis ujian darah yang sering dilakukan bagi mengenalpasti pesakit kencing manis. Ini selalunya dilakukan apabila pesakit mengadu kerap penat, kerap kencing dan dahaga.

(Sumber : Clinical Practise Guideline Type 2 Diabetes Mellitus 2015, Kementerian Kesihatan Malaysia 2015)

1. Oral Glucose Tolerance Test

Ujian ini merupakan “gold standard” bagbagi memahami bacaan gula dalam darah. Ia digunakan untuk mengesan pesakit yang menghidap kencing manis suatu ketika dahulu.

Namun, disebabkan keputusan ujian tidak konsisten, ia hanya digunakan bagi kes-kes terutamanya melibatkan ibu yang mengandung.memahami bacaan gula dalam darah

Pesakit akan diarahkan untuk mengambil 75g glukosa dan kandungan gula akan diukur selepas 0 jam dan 2 jam

2. Venous Plasma Glucose

Terbahagi kepada 2 jenis iaitu:

  • Random Plasma Glucose : darah diambil secara rawak dan diuji
  • Fasting Plasma Glucose : pesakit diarahkan berpuasa semalaman sebelum darah diambil dan diuji

3. HbA1c

A1c terbentuk daripada proses “glycation” atau penggabungan molekul gula pada struktur hemoglobin di dalam darah.

Bagi pesakit diabetes, anda perlu memahami bacaan gula dalam darah ini kerana keputusan yang diperoleh menggambarkan purata paras glukos di dalam darah selama 3 bulan.

Jika ia dalam lingkungan normal, ini bermaksud kawalan gula anda selama 3 bulan ini adalah baik. Jika tidak, faham-faham sendiri la ye.heheh..

memahami bacaan gula dalam darah

Berdasarkan Clinical Practise Guideline Type 2 Diabetes Mellitus yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2015, terdapat algoritma spesifik yang perlu dilalui sebelum pesakit tersebut disahkan menghidap kencing manis.memahami bacaan gula dalam darah

Oleh yang demikian, diagnosis tepat akan hanya diperoleh selepas mendapat penilaian penuh oleh doktor perubatan. Jadi jangan terus buat keputusan hanya selepas mengambil sekali ujian darah sahaja ya?

Tips-tips Yang Berkesan Membantu Kawal Gula Dalam Darah Supaya Kembali Normal

Anda telah tahu bagaimana untuk memahami bacaan gula dalam darah bukan? Kini saya kongsikan apa yang boleh anda lakukan untuk kawal paras gula dalam darah pula ya.

1. Komplians terhadap pengambilan ubat-ubatan yang dibekalkan

Ubat yang dibekalkan memastikan paras gula berada dalam julat yang selamat. Jika paras gula menjadi tidak terkawal, kerosakan yang lebih teruk boleh terjadi pada tubuh.

Oleh itu, makan ubat anda mengikut dos dan masa yang telah diberikan.

2. Melakukan “self-monitoring of blood glucose (SMBG)”

Kajian membuktikan pesakit yang membuat “self-monitoring” menunjukkan peningkatan dan kawalan yang lebih baik terhadap penyakit mereka

Ini amat membantu dalam mengenalpasti faktor-faktor mempengaruhi pola turun naik paras gula dalam darah seperti diet dan senaman.

Jadi, pastikan anda memahami bacaan gula dalam darah ye.

memahami bacaan gula dalam darah

Ujian dilakukan sendiri di rumah dan keputusan bacaan gula dalam darah direkodkan.

Ini seterusnya membantu para doktor dalam mencadangkan dos yang terbaik untuk pesakit dalam mengawal kadar gula dalam darah mereka

3. Mengamalkan diet yang sihat

Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan gula dalam darah dapat dikawal dengan baik. Ini dapat menurunkan bebanan pada sistem tubuh dalam mengawal paras gula dalam darah

Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih)

Pilih makanan dengan Glycemic Index yang rendah dan amalkan pengambilan buah

4. Bersenam secara konsisten setiap hari

Senaman membantu menurunkan gula dalam darah dengan mengaplikasi sistem yang amat unik tanpa menggunakan insulin

5. Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh

Bagi pesakit diabetes, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak dokor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit.

Antioksidan adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi diabetes menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan.

Bolehkah semua langkah-langkah di atas dilaksanakan? Percaya atau tidak, inilah langkah-langkah yang telah dilakukan oleh seorang penghidap kencing manis dalam mengawal gula dalam darahnya.memahami bacaan gula dalam darah

Mengapa Wajar Memilih Vivix?

Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!memahami bacaan gula dalam darah

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?

Kandungan gula dalam darah yang tinggi akan meningkatkan kepekatan darah dan ini akan memperlahankan aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien yang diperlukan ke organ-organ. Apabila organ-organ ini kurang mendapat nutrien, fungsinya akan menurun dan boleh mengakibatkan kerosakan kepada sistem tubuh badan kita.

1. Resveratrol Mengurangkan Kerintangan Insulin

Kajian telah membuktikan bahawa resveratrol mampu membantu untuk mengurangkan rintangan insulin iaitu satu keadaan di mana sel menjadi tidak sensitif terhadap kehadiran insulin.memahami bacaan gula dalam darah

Apabila rintangan insulin berjaya dikurangkan, gula di dalam darah akan dapat dibawa masuk ke dalam sel, menurunkan kandungan gula di dalam darah dan meningkatkan keupayaan sel untuk menghasilkan tenaga.

2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria

Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel.memahami bacaan gula dalam darah

Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria.

Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.

3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ terutamanya jantung, buah pinggang, mata dan saraf akan dapat dihentikan.

4. Melambatkan proses pembentukan protein AGE

Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur buah pinggang dapat diperlahankan.

5. Melindungi sel dari kerosakan DNA

Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009.

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Sumber YoutubeElizabeth Blackburn & The Science Behind Vivix

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar.

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang

Anda telah lihat bagaimana Vivix ini mampu membantu anda. Malah, produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal yang mendalam. Ia disokong oleh Kajian Landmark yang semestinya membuktikan produk Shaklee berkesan!

Anda mahu masalah kerap pening kepala pusing akibat vertigo yang anda hadapi cepat sembuh? Anda mahu orang yang anda sayang sihat? Klik pada gambar di bawah, isikan maklumat serta buat pembayaran secara online, dan pihak Shaklee akan membuat penghantaran secara kurier terus kepada anda.

paru-paru berair cepat sembuh

Klik di sini untuk membuat pesanan!!!

kerap pening kepala pusing

Anda mahukan tawaran yang lebih baik? Mungkin diskaun 10-15% bagi Vivix? Hubungi saya sekarang. Ada rahsia yang ingin saya kongsikan yang pastinya amat berbaloi-baloi!

TeamDIVA Bussiness Leader

Riza Afzan

012-4637064

Shaklee ID : 868991

Pengedar Shaklee Taiping Simpang & Kamunting

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com