Bagaimana Memahami Bacaan Gula Dalam Darah Supaya Anda Tak Terkejut Bila Result Keluar

Created with Sketch.

Bagaimana Memahami Bacaan Gula Dalam Darah Supaya Anda Tak Terkejut Bila Result Keluar

Banyak cerita sana sini tentang kencing manis. Tapi apakah bacaan gula dalam darah yang mengatakan seseorang itu penghidap kencing manis?
bacaan gula dalam darah
Secara amnya, kencing manis atau diabetes terbahagi kepada 2 jenis iaitu
 • Diabetes Jenis 1 : kerap berlaku di kalangan kanak- kanak akibat penghasilan insulin oleh pankreas
 • Diabetes Jenis 2 : berlaku di kalangan remaja ke dewasa. Ia berpunca sama ada penghasilan insulin kurang atau sel menjadi tidak sensitif terhadap kehadiran insulin (kerintangan insulin)
Bagaimana Gula Dalam Darah Diukur?
Terdapat 3 jenis ujian darah yang sering dilakukan bagi mengenalpasti pesakit kencing manis. Ini selalunya dilakukan apabila pesakit mengadu kerap penat, kerap kencing dan dahaga.
Jenis-Jenis Ujian Darah
1. Oral Glucose Tolerance Test

 • Ujian ini merupakan “gold standard” bagi mengesan pesakit yang menghidap kencing manis uatu ketika dahulu. Namun, disebabkan keputusan ujian tidak konsisten, ia hanya digunakan bagi kes-kes terutamanya melibatkan ibu yang mengandung. 
 • Pesakit akan diarahkan untuk mengambil 75g glukosa dan kandungan gula akan diukur selepas 0 jam dan 2 jam
  OGTT Malaysia diabetes

 2. Venous Plasma Glucose

Terbahagi kepada 2 jenis iaitu:

 • Random Plasma Glucose : darah diambil secara rawak dan diuji
 • Fasting Plasma Glucose : pesakit diarahkan berpuasa semalaman sebelum darah diambil dan diuji
random blood glucose, fasting blood glucose

 3. HbA1c

 • A1c terbentuk daripada proses “glycation” atau penggabungan molekul gula pada struktur hemoglobin di dalam darah.
 • Keputusan yang diperoleh menggambarkan purata paras glukos di dalam darah selama 3 bulan
HbA1c diabetes malaysia
Berdasarkan Clinical Practise Guideline Type 2 Diabetes Mellitus yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2015, terdapat algoritma spesifik yang perlu dilalui sebelum pesakit tersebut disahkan menghidap kencing manis. 

Oleh yang demikian, diagnosis tepat akan hanya diperoleh selepas mendapat penilaian penuh oleh doktor perubatan. Jadi jangan terus buat keputusan hanya selepas mengambil sekali ujian darah sahaja ya?

pesakit diabetes dengan simptom

pesakit diabetes tanpa simptom

Tips-tips Yang Berkesan Membantu Kawal Gula Dalam Darah Supaya Kembali Normal
SMBG
 • Mengamalkan diet yang sihat
  • Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan gula dalam darah dapat dikawal dengan baik. Ini dapat menurunkan bebanan pada sistem tubuh dalam mengawal paras gula dalam darah
  • Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih) 
  • Pilih makanan dengan Glycemic Index yang rendah dan amalkan pengambilan buah
diabetic plate
 • Bersenam secara konsisten setiap hari
 • Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh
  • Bagi pesakit diabetes, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak dokor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit. Antioksidan adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi diabetes menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan. 
Bolehkah semua langkah-langkah di atas dilaksanakan? Percaya atau tidak, inilah langkah-langkah yang telah dilakukan oleh seorang penghidap kencing manis dalam mengawal gula dalam darahnya.
senaman diabetes gula dalam darah
Mengapa Wajar Memilih Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!

kandungan Vivix

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?
Kandungan gula dalam darah yang tinggi akan meningkatkan kepekatan darah dan ini akan memperlahankan aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien yang diperlukan ke organ-organ. Apabila organ-organ ini kurang mendapat nutrien, fungsinya akan menurun dan boleh mengakibatkan kerosakan kepada sistem tubuh badan kita. 

1. Resveratrol Mengurangkan Kerintangan Insulin

Kajian telah membuktikan bahawa resveratrol mampu membantu untuk mengurangkan rintangan insulin iaitu satu keadaan di mana sel menjadi tidak sensitif terhadap kehadiran insulin. 
Apabila rintangan insulin berjaya dikurangkan, gula di dalam darah akan dapat dibawa masuk ke dalam sel, menurunkan kandungan gula di dalam darah dan meningkatkan keupayaan sel untuk menghasilkan tenaga.
kerintangan insulin

2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria

Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel. Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy

3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 
Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ terutamanya jantung, buah pinggang, mata dan saraf akan dapat dihentikan.
4. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur buah pinggang dapat diperlahankan. 

5. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. 

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang


Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :

Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda 🙂
Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
1
×
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..