Mata Rabun SImptom Pertama Gula Tinggi Dalam Darah

Created with Sketch.

Mata Rabun SImptom Pertama Gula Tinggi Dalam Darah

Kadang-kadang, ramai yang buat tak kisah dengan masalah rabun ni. Tapi tahukah anda, Mata Rabun adalah Simptom Pertama yang akan anda hadapi jika Gula Dalam Darah Tinggi? Yang paling best, simptom ini jugak la yang selalu orang buat tak kisah. Ni statistik tau
mata rabun akibat bacaan gula tinggi
Apa kaitan Gula Tinggi dan Mata Rabun?
Ada 4 jenis kerosakan mata yang boleh berlaku apabila gula dalam darah tidak dikawal dengan baik (diabetic retinopathy) iaitu
  • Diabetic retinopathy
  • Diabetic macular edema
  • Cataract
  • Glaucoma

gula tinggi punca buta
Keempat-empat keadaan ini boleh berlaku apabila gula yang terlalu tinggi dalam darah menyebabkan
  • Kerosakan salur darah pada retina yang bertanggungjawab untuk mengesan cahaya
  • Keradangan pada stuktur macula mata (bahagian ini penting utk pandangan terus dan fokus)
  • Peningkatan tekanan cecair di dalam mata
  • Kerosakan pada saraf mata
Jadi Bagaimana Resveratrol Boleh Membantu?
1. Mengurangkan Kerintangan Insulin Dan Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Penghasilan Tenaga
Kajian telah membuktikan bahawa resveratrol mampu membantu untuk mengurangkan rintangan insulin

insulin resistance

Apabila rintangan insulin berjaya dikurangkan, proses penghasilan tenaga oleh sel dengan menggunakan gula dalam darah akan berjaya dipulihkan.

Pengurangan kandungan gula dalam darah akan mengurangkan sebarang risiko berlakunya 4 proses kerosakan pada struktur mata yang telah disebut di atas.

2. Melindungi Mata Serta Organ Yang Terbabit Dalam Mengawalatur Gula Daripada Inflamasi/Keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 


Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini  dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada struktur mata akan dapat dihentikan.
3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE

Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik dapat diperlahankan. 

Ini akan membantu proses pemulihan struktur yang bermasalah sebelum ini iaitu mata dan organ-organ lain.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA

Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lancar. Ini akan membantu proses baik pulih struktur mata dan insyaAllah, kadar penglihatan bertambah baik.

Mengapa Vivix?


Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!

polifenol di dalam Vivix meningkatkan keberkesanan resveratrol


Testimoni

Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor.

Vivix bantu diabetic retinopathy
Kredit : DietDietSihat

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang

Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.

Cara 2 :

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

p/s : Jika anda hubungi saya, saya akan kongsikan rahsia bagaimana untuk dapatkan Vivix dengan harga yang terbaik tau 🙂
Cara 3 :
Dah mula yakin dengan Shaklee? Jom sertai saya dalam grup bisnes DIVA #nuhanajah . Tapi macam mana nak daftar ya?

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
1
×
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..