Makan Buah Boleh Naikkan Gula Dalam Darah Pesakit Diabetes?

Created with Sketch.

Makan Buah Boleh Naikkan Gula Dalam Darah Pesakit Diabetes?

Makan buah merupakan salah satu cara untuk mengelak lapar dan ntuk memenuhi keperluan nutrisi harian. Tapi bagi pesakit diabetes, timbul 1 persoalan. Adakah makan buah boleh naikkan gula dalam darah bagi pesakit diabetes?
makan buah naikkan gula dalam darah

Ramai juga yang timbulkan persoalan ini semasa konsultasi. Ye la, buah kan manis. Mesti gula tinggi. Dan bagi pesakit diabetes, kawalan gula dalam darah adalah sangat penting bagi mengelakkan simptom hiperglisemia.

Peranan Diet Mengandungi Buah-buahan Bagi Pesakit Kencing Manis
 • Pengambilan serat adalah penting bagi pengurusan diabetes. Diet yang mengandungi serat mudah larut boleh memperlahan penyerapan semula gula ke dalam darah dan seterusnya membantu mengawal kandugan gula di dalam darah
 • Buah-buahan mampu mengenyangkan kerana mengandungi serat dan air. Ini membantu pengurusan diet seseorang pesakit diabetes
 • Diet yang mengandungi buah-buahan yang kaya dengan serat membantu dalam menurunkan risiko obesiti, serangan jantung dan strok. Obesiti sendiri menjadi risiko kepada Diabetes Jenis 2
Jadi, Banyak Mana Buah-buahan Yang Perlu Diambil?
Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia mencadangkan pengambilan sayur dan buah-buahan adalah separuh daripada total “portion” makanan yang anda ambil setiap kali makan. Sebahagian lain perlu dipenuhi oleh protein dan nasi.
jumlah sayur dan buah yang pesakit diabetes perlu ambil
Ingat ye, separuh pinggan sahaja. Jangan pula makan terlampau banyak. Ini kerana, buah-buahan juga turut mengandungi karbohidrat yang boleh ditukarkan kepada glukos dan meningkatkan kandungan gula dalam darah. Jadi bersederhanalah la ye.
buah yang boleh dimakan pesakit diabetes
Buah-buahan Yang Boleh Dan Tidak Boleh Diambil Oleh Pesakit Diabetes
Semua jenis buah-buahan boleh diambil selagi ia tidak menimbulkan kesan alergik/alahan
 • Boleh Dimakan :buah-buahan yang segar atau yang telah dibekukan
 • Tidak Boleh Dimakan : Buah yang telah diproses seperti buah kering, buah yang ditinkan, jus buah, “smoothies” buah-buahan
Panduan Memilih Buah-buahan Bagi Pesakit Diabetes
Salah satu cara untuk memilih buah-buahan atau apa jua bentuk makanan adalah dengan memeriksa “Glycemic Index“. Glycemic Index adalah satu kaedah mengklasifikasikan makanan dari no 1 hingga 100 di mana nombor yang lebih tinggi akan meningkatkan kandungan gula dalam darah dengan lebih cepat.
Indeks Glisemik bagi pesakit diabetes
Bagi pesakit diabetes, pemilihan buah-buahan dengan nombor Glycemic Index yang rendah adalah penting bagi mengelakkan kenaikan mendadak paras gula dalam darah.
glycemic index
Glycemic index
Namun apa yang paling penting adalah kawalan gula sepenuhnya terhadap semua diet yang diambil dalam sehari-hari. Ini adalah kerana, protein dan karohidrat berpotensi untuk ditukarkan ke glukos apabila keadaan memerlukan dan ini akan mengakibatkan paras gula dalam darah meningkat.
Apakah Nasihat Terbaik Untuk Pesakit Diabets?
1. Kawal gula dalam darah
2. Kawal gula dalam darah
3. Kawal gula dalam darah

Tips Paling Berkesan Kawal Gula Dalam Darah Supaya Kembali Normal
 • Komplians terhadap pengambilan ubat-ubatan yang dibekalkan
  • Ubat yang dibekalkan memastikan paras gula berada dalam julat yang selamat. Jika paras gula menjadi tidak terkawal, kerosakan yang lebih teruk boleh terjadi pada tubuh. 
  • Oleh itu, makan ubat anda mengikut dos dan masa yang telah diberikan.
 • Melakukan “self-monitoring of blood glucose (SMBG)” 
 • Mengamalkan diet yang sihat
  • Diet merupakan antara komponen yang penting dalam memastikan gula dalam darah dapat dikawal dengan baik. Ini dapat menurunkan bebanan pada sistem tubuh dalam mengawal paras gula dalam darah
  • Kurangkan minuman bergas, minuman 3-in-1  dan hadkan pengambilan gula proses (gula putih)
  • Pilih makanan dengan Glycemic Index yang rendah
 • Mengamalkan pengambilan suplemen yang membantu meningkatkan kesihatan tubuh
  • Bagi pesakit diabetes, sebarang pengambilan suplemen perlu mendapat kebenaran daripada pihak dokor bagi memastikan ia tidak menggangu rawatan yang sedang dijalani pesakit. Antioksidan adalah antara suplemen yang dicadangkan bagi membantu mengawal komplikasi-komplikasi diabetes menjadi lebih teruk yang berpunca daripada keradangan. 
Mengapa Wajib Memilih Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, resveratrol di dalam Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol  yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!

kandungan Vivix

Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak?
Kandungan gula dalam darah yang tinggi akan meningkatkan kepekatan darah dan ini akan memperlahankan aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien yang diperlukan ke organ-organ. Apabila organ-organ ini kurang mendapat nutrien, fungsinya akan menurun dan boleh mengakibatkan kerosakan kepada sistem tubuh badan kita. 
1. Resveratrol Mengurangkan Kerintangan Insulin

Kajian telah membuktikan bahawa resveratrol mampu membantu untuk mengurangkan rintangan insulin iaitu satu keadaan di mana sel menjadi tidak sensitif terhadap kehadiran insulin. 
Apabila rintangan insulin berjaya dikurangkan, gula di dalam darah akan dapat dibawa masuk ke dalam sel, menurunkan kandungan gula di dalam darah dan meningkatkan keupayaan sel untuk menghasilkan tenaga.
kerintangan insulin

2. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria

Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel. Pada masa yang sama, resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy

3. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 
Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ terutamanya jantung, buah pinggang, mata dan saraf akan dapat dihentikan.
4. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur buah pinggang dapat diperlahankan. 

5. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. 

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang


Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :
Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda 🙂
Shaklee Distributor & Bussiness Leader

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
1
×
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..