Berhenti Merokok Dengan Cepat, Tiada Kesan Gian

Created with Sketch.

Berhenti Merokok Dengan Cepat, Tiada Kesan Gian

“Lepas kahwin nanti,saya janji saya berhenti merokok.” Last-last sampai dah ada cucu pun masih merokok lagi. Tapi makcik perokok tegar ni tiba-tiba je dah kurang merokok sebab “rokok pahit macam hempedu”
Kenapa Susah Sangat Nak Berhenti?
Ini kerana hari demi hari, seorang perokok ini telah develop 2 perkara:
1) Tolerance
“Tolerance” berlaku apabila seorang perokok itu perlukan lebih banyak bilangan rokok untuk dapatkan rasa “tenang dan sedap” yang dia alami sepertimana masa dia mula merokok dahulu
2) Dependance
“Dependance” atau kebergantungan secara fizikal atau psikologi berlaku apabila tubuh badan perokok tidak dapat berfungsi dengan baik jika tiada rokok. Contohnya, jika tidak merokok,perokok rasa gelisah, mudah marah dan macam-macam perkara lagi sehingga dia tak dapat menjalankan fungsinya atau menjalankan tugas hariannya.
Strategi Berhenti Merokok
Dari penjelasan di atas, kita dah fahami perokok ini bergantung secara fizikal dan secara psikologi. Oleh yang demikian, kedua-dua cara perlu diambil kira dalam strategi berhenti merokok anda
1) Kaedah Psikologi
  • Tetapkan “Why Factor” anda yang paling kuat kenapa anda mahu berhenti merokok. Ini akan membantu menguatkan kekuatan minda anda setiap kali perasaan ingin merokok itu menjelma.
    • Contohnya, jika anda mahu berhenti kerana tidak mahu anak mendapat serangan asma lagi, ingatkan diri anda tentang perkara ini setiap kali perasaan mahu merokok hadir. Ingatlah “secondhand smoke” adalah lebih berbahaya berbanding asap rokok yang anda hisap. Fikirkan anak anda mungkin akan diserang asma sekali lagi jika anda terus merokok.
  • Alihkan semua “cue” atau “hint” yang akan buat anda ingat tentang merokok. Contohnya, jika selama ini anda kerap merokok di ruang tamu dan bekas puntung rokok senantiasa ada di ruang tamu, alihkan atau buang bekas tersebut.
  • Jarakkan masa antara setiap batang rokok dan tetapkan polisi “No Smoking In My House”. Kesusahan yang anda terpaksa lalui dengan terpaksa bangun dari tempat duduk dan mencari tempat lain di luar rumah akan menyebabkan anda lebih malas untuk menyusahkan diri dan kurang merokok
2) Kaedah Fizikal
Keinginan berhenti merokok datangnya daripada ketagihan terhadap nikotin di dalam rokok. Pada masa yang sama, bahan-bahan lain yang telah terkumpul di dalam badan selama anda merokok telah mengakibatkan kerosakan yang banyak melalui penghasilan radikal bebas yang bersifat memusnah.
  • Tingkatkan pengambilan air supaya dapat “flush out” bahan-bahan beracun yang bertahun-tahun ‘menginap’ dalam badan anda
  • Amalkan makan makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan. Ini sebagai bekalan nutrien bagi penjanaan sel-sel baru
  • Amal pengambilan antioksidan bagi mengurangkan radikal-radikal bebas yang selama ini banyak terhasil akibat merokok yang akhirnya mengakibatkan banyak sel-sel rosak
Jadi Bagaimana Resveratrol Boleh Membantu?
1. Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Biogenesis Mitokondria
Mitokondria adalah kilang tenaga bagi sel. Dalam keadaan stress terutamanya semasa merokok, keupayaan mitokondria untuk menghasilkan tenaga bagi menjalankan proses-proses hidup menurun dan akhirnya mengakibatkan kematian struktur penting ini.
Resveratrol membantu mengembalikan persekitaran yang sesuai bagi sel dan membantu proses penghasilan mitokondria, menjadikan sel berkeupayaan menghasilkan tenaga untuk proses hidup.
2. Memperlahankan Proses Inflamasi/Keradangan
Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 

Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan.
3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik.

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas yang sepatutnya ia lakukan dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. Ini akan membantu proses baik pulih sistem pernafasan serta organ-organ yang rosak akibat kesan rokok. InsyaAllah, sebarang simptom akibat berhenti merokok akan berkurangan dan anda akan jadi lebih sihat.

Mengapa Vivix?
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu menurunkan bacaan gula di dalam darah. Namun, Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya! Ini bermakna Vivix mampu member kesan 13 kali.lebih baik untuk membantu anda berhenti merokok.

polifenol di dalam Vivix meningkatkan keberkesanan resveratrol
Testimoni

Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang


Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.

Cara 2 :

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

p/s : Jika anda hubungi saya, saya akan kongsikan rahsia bagaimana untuk dapatkan Vivix dengan harga yang terbaik tau 🙂
Cara 3 :
Dah mula yakin dengan Shaklee? Jom sertai saya dalam grup bisnes DIVA #nuhanajah . Tapi apa kelebihan jika nak daftar y

Shaklee Distributor & Bussiness Leader

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com