Atasi Masalah Batu Hempedu Sebelum Mata Anda Tiba-tiba Jadi Kuning

Created with Sketch.

Atasi Masalah Batu Hempedu Sebelum Mata Anda Tiba-tiba Jadi Kuning

Bagi yang mengikuti blog ini, mesti anda dah baca tentang Abah Mertua saya yang baru bangun selepas setahun terbaring dan kemudian bulan puasa ni dah mampu solat di masjid balik. Untuk pengetahuan anda semua, sebelum Abah Mertua alami semua itu, Abah Mertua pernah juga dimasukkan ke wad sebab alami batu dalam pundi hempedu atau “gallstone”.
Apakah Fungsi Hempedu?
Hempedu mempunyai satu fungsi yang amat  mudah. Hati kita pula mempunyai pelbagai tugas penting termasuklah menghasilkan cecair yang dipanggil hempedu. Daripada ia terus menyimpan cecair hijau ini, hati akan menghantar cecair hempedu ini untuk disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan.
Apabila kita makan, pundi hempedu akan mula menjalankan tugasnya. Ia akau merembeskan cecair hempedu tadi melalui duktus hempedu yang sangat sempit ke dalam usus untuk membantu mencernakan lemak.
Bagaimana Masalah Ini Bermula?
Cecair hempedu adalah satu sebatian yang sangat komplek. Namun ia mengandungi kolesterol, yang cenderung untuk menjadi pekat dan boleh mengeras menjadi batu.
Batu ini boleh terbentuk dari saiz seperti pasir atau membesar sehingga menjadi sebesar sebiji bola pingpong! Jadi apabila batu yang keras ni bergerak di dalam saluran duktus hempedu yang sempit, anda rasa apa yang akan berlaku? Auchhhhhh…
Batu-batu kecil akan berjaya melalui salur hempedu dengan mudah. Namun bagi yang bersaiz besar, ia akan menghakis dinding salur hempedu dan kadangkala akan menyebabkan saluran itu tersumbat. 
Apabila tersumbat, proses keradangan akan bermula dan mereka yag menghadapinya akan mula merasa sakit dan rasa loya. Dan jika salur hempedu tersumbat, anda akan terpaksa menjalani pembedahan bagi mengeluarkan batu yang tersumbat atau bagi mengeluarkan pundi hempedu itu terus.
Jika Doktor Sahkan Anda Tidak Perlu Jalani Pembedahan, Apakah Langkah-langkah Yang Perlu Anda Lakukan?

1. Turunkan Berat Badan Anda
Berat badan berlebihan adalah salah satu risiko kepada pembentukan batu hempedu. Oleh yang demikian, penurunan berat badan sedikit sebanyak akan membantu.
Tetapi, anda perlu berhati-hati. Penurunan berat badan melebihi 3 paun atau 1.36kg/minggu telah dikaitkan dengan kenaikan risiko berlakunya batu hempedu.
2. Tukar Diet Kepada Yang Mengandungi Rendah Lemak dan Tinggi Serat
Anda juga mempunyai pilihan untuk cuba diet vegetarian untuk sementara waktu.Ini kerana satu kajian mendapati mereka yang mengamalkan HANYA sayur sebagai diet mereka (vegetarian) mempunyai jumlah insiden batu hempedu yang lebih rendah.
Jika ini terlalu ekstrem, cuba untuk tingkatkan pengambilan sayur dalam diet anda. Sayur-sayuran membantu hati untuk membersihkan toksin di dalam tubuh. Ini kerana hati akan mencampurkan toksin untuk dibuang dari tubuh ke dalam cecair hempedu. Cecair hempedu ini akan dirembes ke dalam usus untuk dibuang bersama bahan buangan.
Jika anda mengalami sembelit, toksin ini akan diserap kembali ke dalam tubuh. Oleh yang demikian, sayur yang tinggi kandungan serta akan membantu mengelakkan sembelit dan mengelakkan toksin daripada diserap balik ke dalam tubuh.
Apakah Suplemen Yang Anda Boleh Cuba Untuk Bantu Pemulihan Batu Hempedu?
(Dipetik dari buku Nutri-Cures, tulisan Alice Feinstein)
1. Serat
Pengambilan serat tambahan akan membantu makanan untuk bergerak di dalam usus dan mengelakkan sembelit. Dr Peter Bennet, salah seorang penulis buku 7-Days Detox Miracle dan The Purification Plan mencadangkan pengambilan 5g serat larut yang boleh didapati dalam pektin, kekacang atau oat dengan setiap hidangan.
2. Lecithin
Cecair hempedu mengndungi kolesterol, lecithin dan asid hempedu. Apabila kolesterol di dalam cecair hempedu menjadi pekat, batu hempedu boleh terbentuk. Pengambilan lecithin membantu untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.
3. Magnesium
Pada tahun 2007, penyelidik dari University of Kentucky telah mengkaji diet yang dimabil oleh hampr 42,000 lelaki dan mendapati secara signifikan, bilangan mereka yang mengambil lebih magnesium dalam diet harian mempunyai risiko yang lebih rendah mengalami batu hempedu.
Dos yang dicadangkan adalah 400 miligram. Namun jika anda mempunyai masalah buah pinggang atau apa-apa penyakit buah pinggang, bincangkan perkara ini bersama doktor anda terlebih dahulu/.
4. Vitamin C
Kajian Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) yang diterbitkan pada tahun 2000 mendapati, wanita yang mempunyai kandungan Vitamin C yang lebh tinggi di dalam darah, akan mempunyai kebarangkalian yang lebih rendah untuk menghidap batu hempedu.
Malah, satu kajian tempatan di Jerman mendapati pengambilan Vitamin C yang berterusan beserta peningkatan aktiviti fizikal akan menurunkan kebarangkalian seseoran itu mengalami batu di dalam hempedu.

Bagaimana Vivix Bantu Abah Mertua? 
Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti berkesan sebagai bahan antioksidan yang terbaik. Minuman botani lazat ini mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.

kandungan Vivix

Campuran proprietari saintifik termaju di dalam Vivix adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain.

Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.
Bagaimana Resveratrol di Dalam Vivix Bertindak? 
1. Meningkatkan proses biogenesis mitokondria

Apabila gula berjaya dibawa masuk ke dalam sel, gula ini akan diproses oleh mitokondria yang berfungsi sebagai “stesen janakuasa tenaga” di dalam sel. Resveratrol membantu meningkatkan bilangan mitokondria melalui biogenesis mitokondria. Ini akhirnya akan meningkatkan jumlah tenaga yang dihasilkan dan menjadikan pengamal Vivix lebih bertenaga.
peningkatan cellular energy

2. Memperlahankan proses inflamasi/keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas. 
Radikal bebas adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk organ-organ tubuh dapat dielakkan.
3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE
Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik termasuklah kerosakan pada struktur buah pinggang dapat diperlahankan. 

4. Melindungi sel dari kerosakan DNA
Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. 

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar. 

Jom Order Vivix Shaklee Sekarang


Cara 1 :

Dapatkan Vivix anda dengan klik pada ikon Vivix di bawah, ikuti langkah seterusnya dan pihak Shaklee Malaysia akan terus membuat penghantaran menggunakan perkhidmatan kurier GDex atau CityLink.
Cara 2 :
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi eksklusif tentang set mana yang paling terbaik untuk diri anda, tips serta cara pengambilan yang akan membantu anda mendapat manfaat  dan kesan dengan cepat!

Sekiranya anda berada di kawasan Taiping, Kamunting dan Simpang, saya adalah pengedar Shaklee di Taiping, Kamunting dan Simpang

Cara 3 :

Inginkan diskaun sehingga 15% bagi produk-produk Shaklee? Hubungi saya sekarang di nombor di bawah. Saya tunggu panggilan anda 🙂
Shaklee Distributor & Bussiness Leader
868991


Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com