Kebaikan Merokok Dari Sudut Kesihatan: Betul ke Wujud?

Created with Sketch.

Kebaikan Merokok Dari Sudut Kesihatan: Betul ke Wujud?

kebaikan-merokok

Tahukah anda sebenarnya kebaikan merokok sebenarnya wujud dari segi kesihatan? Dan ini terbukti dengan kajian tau.

5 Kebaikan Merokok Yang Terbukti Dari Sudut Kesihatan.

Kebaikan Merokok #1: Perokok mempunyai risiko lebih rendah untuk menjalani pembedahan Total Knee-Replacement

Hebat kan? Satu kajian oleh University of Adelaide di Australia yang telah disiarkan dalam Isu Julai bagi Jurnal Arthritis & Rheumatism mendapati perokok mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menjalani pembedahan Total Knee-Replacement.

Pembedahan ini kerap dilakukan kepada mereka yang kerap “jogging” dan mengalami masalah obesiti.

Tapi perokok jarang bersenam. Jadi mereka mempunyai kemungkinan yang lebih rendah untuk mengalami masalah morbid-obesiti.

Kebaikan Merokok #2: Perokok mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap Penyakit Parkinson

Pelik tetapi benar. Tetapi kajian mendapati mereka yang merokok lebih lama, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit Parkinson. Dan ini bukan disebabkan perokok meninggal dunia lebih awal ya?

Kajian 1: Diterbitkan dalam jurnal Neurology pada bulan Mac 2010, penyelidik mendapati tempoh merokok yang lebih lama akan melindungi perokok daripada menghidap Parkinson

Kajian 2: Diterbitkan dalam jurnal Neurology pada  bulan Mac 2007, penyelidik mendapati seseorang perokok yang mula berhenti merokok akan lebih terdedah kepada penyakit Parkinson berbanding mereka yang masih merokok.

Kebaikan Merokok #3: Perokok mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami obesiti

Nikotin yang terdapat di dalam rokok sememangnya mampu mengurangkan selera makan.

Malah pada tahun 1920-an, syarikat rokok telah mula menyasarkan golongan wanita dengan menggunakan “tagline” rokok mampu menguruskan badan.

kurus-kebaikan-merokok

Sehingga kini, stigma “berat badan akan naik mendadak selepas berhenti merokok” merupakan salah satu halangan yang menyebabkan ramai perokok tidak mahu berhenti merokok.

Kebaikan Merokok #4: Perokok mempunyai risiko kematian selepas serangan jantung yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak merokok

Berbanding bukan perokok, perokok yang mengalami serangan jantung mempunyai kadar mortaliti yang lebih rendah.

punca sakit jantung

Malah mereka bertindak balas dengan lebih baik terhadap

  • rawatan fibrinolitik (ubat-ubatan)
  • angioplasti iaitu rawatan memasukkan “stent” pada salur darah yang tersumbat.

Walaupun rokok merupakan antara faktor penyumbang utama yang membawa kepada serangan jantung, satu-satunya faktor yang boleh menyokong kesimpulan ini adalah perokok-perokok ini mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda dan membolehkan mereka mempunyai “survival rate” serta “response rate” terhadap rawatan yang lebih tinggi.

Kebaikan Merokok #5: Merokok menjadikan Clopidogrel, sejenis ubat pencair darah, untuk bertindak dengan lebih baik

Hairan bin ajaib. Tapi kajian yang dilakukan oleh penyelidik di Korea yang diterbitkan pada bulan Oktober 2010 di dalam jurnal Thrombosis Research mendapati ada manfaat bagi perokok yang merokok sekurang-kurangnya 10 batang sehari terhadap efikasi rokok terhadap ubat clopidogrel.

Tiada kesimpulan yang dapat dibuat. Namun, ada kemungkinan salah satu bahan di dalam rokok yang menyebabkan sejenis enzim cytochrome di dalam hati untuk lebih aktif  menukarkan clopidogrel kepada bentuknya yang aktif.

5 kebaikan merokok

Nah, 5 kelebihan merokok yang selama ini tidak pernah kita dengar. Tapi, jika dibandingkan dengan kesan serius yang sememangnya terbukti secara klinikal oleh pelbagai kajian saintifik, haruskah kita mengatakan rokok masih bagus?

Lihat sahaja poster kesan merokok di bawah ini:

kebaikan-merokok-4

Rasanya 6 daripada 10 perokok yang pernah saya temui ada pengalaman berhenti merokok.

Tapi rata-ratanya akan mengatakan simptom gian dan kesan sampingan adalah perkara yang paling menghantui mereka. Betul kan?

Tapi jangan risau, anda boleh melakukannya dengan

Bagaimana Resveratrol Boleh Membantu?

1. Menjadikan Sel Lebih Efisien Dalam Biogenesis Mitokondria

Mitokondria adalah kilang tenaga bagi sel. Dalam keadaan stress terutamanya semasa merokok, keupayaan mitokondria untuk menghasilkan tenaga bagi menjalankan proses-proses hidup menurun dan akhirnya mengakibatkan kematian struktur penting ini.

Resveratrol membantu mengembalikan persekitaran yang sesuai bagi sel dan membantu proses penghasilan mitokondria, menjadikan sel berkeupayaan menghasilkan tenaga untuk proses hidup.

2. Memperlahankan Proses Inflamasi/Keradangan

Resveratrol, anthocyanin daripada ekstrak Elderberry dan polifenol-polifenol lain di dalam Vivix bertindak sebagai antioksidan yang efektif dalam menghalang pembentukan radikal-radikal bebas.

Radikal bebas akibat merokok adalah punca utama berlakunya kerosakan sel melalui proses inflamasi dan apabila proses ini dapat diperlahankan, kerosakan yang lebih teruk pada pada organ-organ akan dapat dihentikan.

3. Melambatkan proses pembentukan protein AGE

Merokok telah terbukti mengakibatkan pelbagai kerosakan kronik pada sistem organ tubuh manusia.

Dengan membantu melambatkan penghasilan protein AGE yang terhasil akibat kerosakan sel, pelbagai turutan proses yang membawa kepada penuaan dan penyakit-penyakit kronik.

4. Membantu melindungi sel dari kerosakan DNA

Sebarang penghasilan sel adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada DNA. Jika DNA rosak, sel-sel yang terhasil adalah tidak sihat dan tidak dapat menjalankan tugas yang sepatutnya ia lakukan dengan efektif.

Resveratrol telah terbukti membantu melindungi sel daripada kerosakan DNA dan memperlahankan proses pemendekan struktur telomere pada DNA melalui kajian oleh Dr Elizabeth Blackburn, pemenang Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009.

**Cross-Sectional Analysis of Telomere Length in People 33-80 Years of Age: Effects of Dietary Supplementation. Harley CB et al. (2014) 55th Annual Conference, JACN, Vol. 33(5), p414.

Sumber Youtube: Elizabeth Blackburn & The Science Behind Vivix

Apabila DNA berjaya dilindungi daripada rosak, kerosakan yang lebih teruk akan dapat dielakkan dan proses penghasilan sel-sel baru yang sihat akan berjalan dengan lebih lancar.

Ini akan membantu proses baik pulih sistem pernafasan serta organ-organ yang rosak akibat kesan rokok. InsyaAllah, sebarang simptom akibat berhenti merokok akan berkurangan dan anda akan jadi lebih sihat.

Mengapa Vivix?

Resveratrol merupakan satu bahan aktif yang terbukti mampu membantu dalam membantu perokok berhenti merokok.

Namun, Vivix adalah lebih unik kerana diperkaya dengan beberapa polifenol yang dipilih khas yang mampu meningkatkan keberkesanan resveratrol hampir 13 kali ganda dalam menjalankan tugasnya!

Ini bermakna Vivix mampu memberi kesan 13 kali lebih baik untuk membantu anda berhenti merokok.

paru-paru berair cepat sembuh

Testimoni

Disclaimer : Kesan mungkin berbeza bagi setiap pengguna. Harus diingat, Vivix bertindak sebagai makanan tambahan, bukan ubat. Pengambilan ubat untuk rawatan harus diteruskan dan tidak boleh dihentikan tanpa nasihat doktor

berhenti merokok

Berminat Dapatkan Vivix Shaklee Sekarang?

Anda telah lihat bagaimana Vivix ini mampu membantu anda. Malah, produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal yang mendalam. Ia disokong oleh Kajian Landmark yang semestinya membuktikan produk Shaklee berkesan!

Anda mahu orang yang anda sayang berhenti merokok? Anda mahu orang yang anda sayang kembali sihat? Klik pada gambar di bawah, isikan maklumat serta buat pembayaran secara online, dan pihak Shaklee akan membuat penghantaran secara kurier terus kepada anda.

paru-paru berair cepat sembuh

Klik di sini untuk membuat pesanan!!!

Anda mahukan tawaran yang lebih baik? Mungkin diskaun 10-15% bagi Vivix? Hubungi saya sekarang. Ada rahsia yang ingin saya kongsikan yang pastinya amat berbaloi-baloi!

TeamDIVA Bussiness Leader

Riza Afzan

012-4637064

Shaklee ID : 868991

Pengedar Shaklee Taiping Simpang & Kamunting

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
WhatsApp Kami untuk maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda..
Powered by
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com